Стешенко Н.М.

Стешенко Н.М.

воскресенье, 11 марта 2018 г.

ШЕВЧЕНКІВСЬКІ ДНІ НА СВАТІВЩИНІ




Тарас Шевченко – унікальна особистість в історії України. Він настільки важлива постать для нашого народу, що з 1918 року українці щорічно вшановують Великого Кобзаря 9 березня, у день його народження. Переконана, що кожен із нас пишається тим, що цей поет – наш земляк. Кожен українець уже народжується із Шевченком у душі, а знайомиться із його творчістю в перші роки свого життя.
Мої учні, старшокласники НВК, взяли участь у відкритому засіданні районного методичного об’єднання вчителів української мови та літератури, присвяченого 204-й річниці з дня народження Т.Г.Шевченка, яке проходило в селі Свистунівці.
     Саме тут знаходиться пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку, який першим було споруджено на Луганщині. До Свистунівки цими березневими дням завітали почесні гості: очільники області та району, радник Міністра культури України, співачка, волонтер Анжеліка Рудницька та творча команда проекту «Український Схід», який очолює пані Анжеліка. Це  кобзар, народний артист України Роман Гриньків, поет Артем Полежака, співачки Лариса Дедюх, Ольга Нестеренко.  Зустріч була неймовірно теплою, доброзичливою, емоційною. Кожен учнівський колектив, який прибув на гостинну свистунівську землю, представляв певну сторінку, присвячену життю або творчості Великого Кобзаря. Це були фрагменти уроків, заідання мовного гуртка, бібліотечного уроку, літературної композиції, віртуальна екскурсія Шевченківською світлицею тощо. Лунали вірші Кобзаря і про нього, пісні на  слова Шевченка. 
       Гімназисти розповіли присутнім   про героїв поеми «Катерина» як суб’єктів ґендерної соціалізації ІІ половини ХІХ ст., зупинилися на тому, як Т.Г.Шевченко в однойменній поемі   піднімає питання ґендерної нерівності.   Практичний  психолог  НВК Середа Ольга Вікторівна допомогла учням розібратися з питаннями, що таке ґендер, ґендерна нерівність, ґендерні стереотипи.  
       Під час диспуту діти відповіли на такі питання:
1. Як ви оцінюєте вчинок батьків Катерини?
2. Катерина – жертва власного егоїзму чи тогочасної дійсності?
3. Уявіть, що події «Катерини відбуваються в наш час, змоделюйте можливі варіанти розвитку подій.
       Творчість Т.Г.Шевченка є зразком збереження традицій у вихованні. Написана в ранній період поема «Катерина» є своєрідним прологом до Шевченкової «материнської теми». Можна впевнено сказати, що образ матері Кобзар підніс з кріпацьких низин до вершин вічності. На думку Шевченка, тільки у вільному, з високими моральними принципами суспільстві може бути щасливою жінка, може відчути себе справжньою матір’ю, дружиною.
Я щиросердно дякую моїм учням, які взяли активну участь у підготовці і проведенні цього фрагменту уроку. Богдане, Ярославе, Крістіно, Юліє, Анастасіє, Валеріє, ви – молодці!
      

Комментариев нет:

Отправить комментарий